Femke de Coninck, adviseert ondernemers over online marketing

Zit jij op Instagram en wil je graag meer volgers krijgen? Leer hoe je jezelf op Instagram neer kunt zetten als sterk merk. Als je jouw strategie consequent toepast, zul je zien dat je meer volgers en meer interactie op Instagram krijgt. Hoe krijg je dan zo’n strategie? Het antwoord is simpel: doe wat bij jou past en hou vast aan wat je wilt bereiken. Welk beeld wil je neerzetten? Hoe wil je dat jouw merk overkomt? Als je die visie op kunt schrijven, heb je eigenlijk al je strategie voor Instagram te pakken.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal dingen die je kunt doen om meer volgers op Instagram te krijgen. Hieronder geef ik 13 tips om succesvol te zijn met Instagram.

Zo krijg je meer volgers op Instagram

1. Focus op Instagram

Oké, je hebt dus besloten dat je volledig wilt gaan voor Instagram. Dat betekent dat je focus zult houden. Al je social media posts draaien om jouw Instagram account. Dat is jouw belangrijkste marketingkanaal. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar om van een sociaal media kanaal een succes te maken, moet je er echt op focussen. Stel er een doel voor op. Bijvoorbeeld: Binnen een jaar heb ik 10.000 relevante volgers. Dit zijn de mensen die je wilt bereiken met je Instagram marketing. Dus niet je moeder, vriendinnen of de buurvrouw. Nee, jouw klanten, die wil je bereiken. Bedenk hoe je dit wilt gaan doen, maak een plan voor jezelf.

 

2. Instagram profiel up to date maken

Ook weer een voor de hand liggende tip, maar vaak vergeten. Zorg dat jouw profiel up to date is. Bedenk hoe jij jezelf neer wilt zetten in je bio. Daar begint het al. De bouw van jouw online merk. Wees je daar bewust van en neem even de tijd om kritisch naar jouw Instagram profiel te kijken. Klopt het met wie je wil bereiken en wie jij bent?

3. Promoot Instagram ergens anders

Welke andere marketingkanalen kun je inzetten om jouw Instagram te promoten? Denk eens aan je website. Zorg dat mensen je via jouw website op Instagram kunnen volgen. Gebruik daarvoor Instagram badges of maak je eigen volg-knoppen. Zet ze duidelijk op je website of blog. Ook via andere social media kun je jouw Instagram account  promoten. Zoals Facebook. Daarvoor kun je een speciale tab maken op jouw bedrijfspagina. Dat is interessant als je met Facebook al redelijk wat volgers opgebouwd hebt en je denkt dat deze mensen ook op Instagram zitten.

 

4. Irriteer jouw Instagram volgers niet

Wat je ziet bij veel grote Instagram accounts is dat volgers gewoon weten wanneer ze een nieuw bericht kunnen verwachten. Er wordt consequent content neergezet op vaste tijdstippen. Wat goede tijdstippen zijn om je berichten te posten weet je natuurlijk pas nadat je een tijdje geëxperimenteerd hebt met wisselende tijden. Op een gegeven moment ga je hier een lijn in zien. Maak daar gebruik van en post jouw berichten wanneer jouw volgers online zijn. Nu zijn we dat natuurlijk 24 uur per dag. Toch kun je piekmomenten zien in jouw statistieken. Probeer die te achterhalen en maak er gebruik van.

Hoe vaak je moet posten wordt steeds lastiger in te schatten. Het hangt helemaal van je doelgroep af. Er is momenteel veel social overload, overal en altijd zien we op social media berichten voorbij komen. Irriteer je volgers niet en probeer te achterhalen hoeveel berichten je kunt plaatsen zonder je volgers te irriteren. Meestal ligt dit tussen de 2 tot 4 per dag. Ook dit is weer een kwestie van uitproberen

 

5. Ga voor kwaliteit op Instagram

De vorige tip kun je eigenlijk niet los zien van deze tip. Je kunt beter wat minder berichten plaatsen en zorgen voor kwalitatief goede content. Omdat er zoveel aanbod is op Instagram is het slim om jezelf te onderscheiden van de rest. Zorg dat je foto’s en berichten een eigen herkenbare stijl hebben. Dus niet de ene keer een hele vage filter en de andere keer super helder. Probeer er een lijn in te krijgen. Kies daarbij wat past bij jouw merk. Zorg dat al je foto’s en video’s van goede kwaliteit zijn. Natuurlijk kun je filmen met je smartphone voor je Stories, maar zorg ook daar voor een lijn. Een voorbeeld: een bekende beauty blogster wandelt graag en dus filmt ze zichzelf terwijl ze wandelt. Dit doet ze iedere ochtend en in een Instagram story vertelt ze hoe haar dag eruit ziet. Dit doet ze echt iedere dag (behalve in het weekend). Hiermee combineert ze: consequent zijn (ze doet het iedere ochtend), persoonlijkheid (ze geeft een inkijkje in haar dag) en kwaliteit (de filmpjes zijn opgenomen met een smartphone maar niet wazig).

 

6. #gebruik ze

Wil je met jouw Instagram account meer volgers krijgen, dan zul je de juiste volgers aan moeten trekken. Je hebt niets aan volgers die niet geïnteresseerd zijn in wat je doet. Wat dat betreft is Instagram niet anders dan andere social media. Volgers moeten relevant zijn voor jouw bedrijf. Door de juiste hashtags te gebruiken kun je nieuwe volgers aantrekken. Kies hashtags die relevant zijn voor jouw bedrijf en hetgeen je als merk uit wilt stralen. En belangrijk: gebruik ook je eigen hashtag. Je zet jezelf immers neer als merk. Zeker als je volgers op wilt bouwen. Overdrijf het niet. Gebruik alleen relevante hashtags voor je bericht. Kijk ook eens naar welke hashtags trending zijn en gebruik ze bij berichten als ze van toepassing zijn.

 

7. Interactie met je volgers op Instagram

Hoe zorg je voor interactie met je volgers op Instagram? Volg anderen die je interessant vindt en die relevant zijn voor jouw merk. Probeer hier elke week aan te werken. Het heeft zeker nut om binnen jouw branche accounts te volgen die groter zijn dan jij. Je kunt ervan leren. Ja, dat kost je tijd. Maar je leert snel wat wel en niet past bij jouw markt en de volgers die jij aan wilt trekken. Als je het wel doet, zul je zien dat je Instagram volgers sneller zullen groeien.  Like berichten van je volgers en reageer er ook op. Op die manier bouw je een band op en vinden ze het ook leuk om jou te blijven volgen. Ze reageren op jouw berichten, zorg dat je daar zelf ook weer op reageert. Alleen dan krijg je die interactie. Noem ook je volgers in reacties (@).

 

8. Vertel jouw Instagram verhaal

Vertel het verhaal van jouw merk. Dat kun je op heel verschillende manieren doen.  Door je producten te laten zien, door jezelf te laten zien, geef een kijkje achter de schermen of door een video te maken met Stories. Laat zien waar jij voor staat en wat je uit wilt stralen. Wees wel authentiek. Soms kan een foto of video met een ‘foutje’ juist laten zien dat je ook mens bent, net als je volgers. Verplaats je in de wereld van je volgers en bedenk wat zij graag van jou zouden willen zien. Welk verhaal vertelt jouw merk? En welk verhaal willen je volgers zien of horen?

 

9. Maak het exclusief

Zo ga je begrijpen waarom ik je aan het begin vertelde dat je focus moet houden. Anders lukt je dit niet. Welke social media je ook gebruikt, zorg dat je daar exclusieve content plaatst die je nergens anders aanbiedt. Zo houdt je de interesse van je volgers en maak je het speciaal. En geef je reden om jou te blijven volgen. Dit betekent dus dat niet en op Facebook, en Twitter, en YouTube, Google+, Snapchat en Instagram tegelijk kunt zijn. Het lukt je dan niet om deze exclusieve content te maken. Je hebt er gewoon niet genoeg tijd voor. Heb je jouw focus op Instagram? Maak dan exclusieve content voor Instagram.

 

10. Werk samen met andere merken die relevant voor jou zijn

Als je jouw merk wilt bouwen is het slim  te kijken welke andere merken relevant voor jou zijn. Je kunt eventueel een samenwerking aanbieden. Ze zeggen weleens: waar je mee omgaat, daar word je mee besmet. Dat is eigenlijk ook zo. Op social media word je al snel gelinkt aan andere merken als je daarmee samenwerkt. Dit kan je helpen meer volgers en interactie te krijgen. Probeer te kijken wat jij een ander kunt bieden en ook wat zij jou te bieden hebben.

 

11. Vraag om reactie

Je krijgt meer reacties op je berichten als je daar gewoonweg om vraagt. Vraag eens de mening van jouw volgers. Wat vinden ze van een bericht? Waar willen ze meer van zien? Op die manier stem je jouw berichten optimaal af op wat jouw doelgroep graag wil zien. Blijf wel verschillende soorten berichten plaatsen, zodat je interessant blijft. Of hou een actie waarbij jouw volgers een foto moeten posten van zichzelf of jouw product, waarbij er iets te winnen valt. Maak er een eigen hashtag bij en je zult zien dat je reactie krijgt.

 

12. Instagram Trends

Hou in de gaten wat trending is op Instagram. En zorg dat je alle mogelijkheden van Instagram kent. Instagram ontwikkelt razendsnel nieuwe mogelijkheden. Blijf op de hoogte en weet hoe je deze functies kunt gebruiken.

 

13. Adverteren voor meer zichtbaarheid

Voor meer zichtbaarheid op Instagram kun je ook adverteren. Dit doe je via Facebook. Instagram hoort namelijk bij Facebook. Met de Power editor kun je advertenties maken. Wil je hier meer over weten kijk dan bij Facebook voor meer informatie.

“Become Instafamous met deze Instagram tips”

Leuk dat je een berichtje achterlaat. Om te reageren, vraag ik je om je naam en e-mailadres in te vullen. Deze worden alleen gebruikt om je bericht/vraag eventueel persoonlijk te kunnen beantwoorden en om spam te voorkomen. Als je wil dat ik liever persoonlijk via e-mail reageer en niet op de blog, zet dit er dan in je reactie bij. Thanks!

Interessant voor iemand anders? Deel gerust!